Scurtă prezentare

Traditia scolara in localitatea Helesteni isi trage radacinile din timpuri stravechi, din vremea calugarilor copisti de la schitul din vecinatatea asezarii, pe locul actualei biserici.

Dar aparitia unei scoli, destinata alfabetizarii fiilor de tarani, nu a fost posibila decat dupa “Reforma Scoalelor” (a lui Cuza), intrucat asezarea era alcatuita preponderent din iobagi  si robi tigani.

Scoala, ca institutie, este mentionata oficial pentru prima data in anul 1883, atunci cand, sub obladuirea Ministerului condus de Spiru Haret, a fost ridicata cladirea Scolii din Helesteni.

Dupa cel de-Al II-lea Razboi Mondial– intrucat localitatea a fost distrusa in totalitate– in anul 1950, din Fondul Centralizat al Statului, a fost  construita Scoala  Generala  de  8  ani, cu 5 sali de clasa si o Cancelarie.

Printre primii dascali moderni:  fam. Rosoaia D., fam. Mitru I., fam. Chirca  si  centenarul Moraru I.

 

In anul 1970, a fost construit un alt corp, dedicat  invatamantului  semiprofesional (10 clase) de la acea vreme. Corpul initial a suferit cateva modificari structurale minore de-a lungul timpului. A fost reabilitat si modernizat in anul 2008, clasele beneficiind de tamplarie cu geam termopan, parchet, lambriuri si var lavabil, precum si de incalzire centrala  pe combustibil lemnos – oferind conditii superioare  de instruire.

Actualmente, SCOALA  GIMNAZIALA  HELESTENI gazduieste 9 clase de elevi ( 5 – ciclul primar si 4 – gimnazial), care invata in doua schimburi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *